9. 2. 2018

Spolumluvčí turecké Strany zelených (Yesiller ve Sol Gelecek Partisi) Eylem Tuncaelli a Naci Sönmez byli dnes ráno, 9. února, zatčeni. Zatčení provedly speciální jednotky a doposud nebyla vznesena žádná formální obvinění.

Česká Strana zelených se připojuje k výzvě Evropských zelených (European Green Party) a skupiny Greens/EFA v Evropském parlamentu k okamžitému propuštění zadržených.

Komentář spolupředsedajících Evropské strany zelených Monicy Frassoni a Reinharda Bütikofera a spolupředsedajících skupiny Greens/EFA v Evropském parlamentu Ska Keller a Philippa Lambertse:

„Požadujeme po tureckých úřadech okamžité vysvětlení nepřípustného zatčení Eylem Tuncaelli a Naciho Sonmeze v dnešních ranních hodinách a vyzýváme k jejich okamžitému propuštění. Toto zatčení je dalším příkladem rostoucího pohrdání zákony v podání tureckého prezidenta Erdogana a jeho vlády. Na březnovém summitu Evropské unie a Turecka musí evropští lídři ukázat, že nebudou nadále Erdoganovými rukojmími kvůli řešení migrační krize a vyslat jeho vládě jasný signál, že takovéto chování je nepřijatelné. Politické aktivity a členství v politické straně nejsou žádným zločinem a toto zatčení je další příkladem zvyšující se netolerance k otevřené politické soutěži názorů v Turecku. Vyzýváme také evropské autority, aby se okamžitě sešli s Farukem Kaymakcim, velvyslancem Turecka při Evropské unii, aby toto zatčení vysvětlil.“

Petr Štěpánek, předseda české Strany zelených, dnes odešle otevřený dopis tureckému velvyslanci Ahmetovi Necati Bigalimu s žádostí o vysvětlení a propuštění našich tureckých kolegů. Vyzval také ministra zahraničí Martina Stropnického k vyjádření:

„Pane ministře, vyzývám vás, abyste požádal tureckého velvyslance o bezodkladnou schůzku a okamžité vysvětlení těchto protidemokratických kroků turecké vlády.“

Pokud se chcete připojit k výzvě tureckému velvyslanci, či chcete požádat ministra zahraničí Martina Stropnického, aby zasáhl, můžete si stáhnout vzor naší žádosti: