18. 2. 2016

Strana zelených se připojuje k demonstraci Za svobodný internet, kterou v sobotu 20. února pořádá v Praze Česká pirátská strana. Zelení podporují především požadavek, který se staví za zachování soukromí a anonymity na internetu. SZ je také pro posílení internetové gramotnosti a rozšíření přístupu k internetu, který stále není dostupný všem obyvatelům ČR.

Zelení dlouhodobě podporují návrhy, které vedou k ochraně neutrality a svobody internetu. Nejzávažnějším porušením síťové neutrality je, pokud poskytovatelé připojení blokují obsah kvůli nevhodnosti, často pod záminkou boje s kriminalitou. Tuto pravomoc by měly mít nadále pouze soudy, nikoli provideři internetového připojení či jiné regulační orgány.

„Bez soukromí na internetu není demokracie. Snahy exekutivy o omezování svobody internetu zdůvodňované typickými záminkami, jako je bezpečnost a zákonnost, nejsou přijatelné. Jsou totiž velice snadno zneužitelné proti komukoliv, kdo se jen znelíbí, jak ostatně ukazují případy z řady zemí, ve kterých demokracie prohrála. A jak naopak ukazují úspěšné země, bezpečnost i zákonnost lze docílit bez omezování svobody internetu,” uvádí místopředseda SZ Michal Berg.

Jiří Hlavenka, internetový expert a společný kandidát na hejtmana Jihomoravského kraje rodící se koalice zelených a Pirátů, klade důraz na využívání internetu jako svobodného média zejména v situaci, kdy dochází k úpadku tradičních médií.

„Svoboda slova, svobodná média a svobodný internet: tři věci, bez kterých nemůže existovat společnost, která je svobodná, sebevědomá a úspěšná. V dnešní době, kdy jsou tradiční média zkrotlá, je o to důležitější udržet svobodný internet – nekompromisně a bez omezení – protože se stává posledním místem, kde svoboda svoboda slova ještě není narušena,“ uvádí Jiří Hlavenka.

Zelení jsou přesvědčeni, že cestou k ekonomicky úspěšné zemi se spokojenými občany nemůže být další a další omezování svobody, soukromí a zavádění metod předběžné kriminalizace. „Rozvíjejme zemi tak, že možnosti internetu a technologií pochopíme a využijeme – nikoli, že se před nimi začneme uzavírat. Pokud vláda neví, jak na to, nechť se inspiruje – nechť se ale inspiruje Finskem, nikoliv Severní Koreou,“ dodává Jiří Hlavenka.

Jenda Žáček
tiskový mluvčí Strany zelených