12. 4. 2017

Zelení podporují Středoevropskou univerzitu (CEU) v Budapešti v její obraně proti posledním krokům maďarské vlády a premiéra Orbána. Ty mají ve svém důsledku za cíl ohrožení samé její existence. Středoevropskou univerzitu, která v době svého založení v roce 1991 sídlila také v Praze a pro nevůli ze strany tehdejší české vlády Václava Klause se o několik let později přesunula do Budapešti, považují Zelení za výrazné obohacení evropského vzdělanostního prostoru zejména v oblasti humanitních a sociálních věd. Zelení podporují snahu CEU setrvat v Budapešti, dokud to jen bude možné, navzdory tlaku Viktora Orbána.

“CEU osobně znám jako výjimečnou instituci, které pomáhá pochopit problémy demokracie v našem regionu. Orbánův útok na ni je tak zavrženíhodný, jak je z jeho hlediska pochopitelný,” říká Petr Kutílek, místopředseda Zelených. “Bojuje-li dnes CEU o svoje přežití v Budapešti, bojuje o své přežití i liberální demokracie v Maďarsku a ostatně možná i šířeji v postkomunistické střední Evropě. Je tedy důležité, aby CEU tento svůj boj vyhrála.”

Vláda Viktora Orbána nechala v úterý prohlasovat v maďarském parlamentu po zrychleném řízení novelu tamního vysokoškolského zákona, jejíž návrh byl zveřejněn pouhý týden předem a nebyl nijak formálně připomínkován. Tato novela de facto znemožňuje další působení CEU v Maďarsku, protože ji nutí do 9 měsíců otevřít campus ve Spojených státech. Zákon má nyní na stole prezident János Áder, k němuž směřují četné výzvy k vetu zákona.

Středoevropská univerzita přitom již přes 25 let hraje klíčovou roli v akademickém životě celého regionu.

“Vysoké školy jsou živy z otevřené výměny názorů i jejich nositelů. Na Středoevropskou univerzitu nejenže směřuje mnoho českých akademiků a studujících, ale CEU pořádá také četné konference, workshopy a letní školy ve spolupráci s českými vysokými školami. Z této spolupráce a dialogu profitují všichni,” dodává vysokoškolský pedagog Pavel Himl (Zelení).