10. 3. 2020

Desátý březen připomínají Zelení Tibetské národní povstání známé také jako povstání ve Lhase. Okupace Tibetu započala však již v roce 1950 vojenskou anexí Tibetu vojsky Čínské lidové osvobozenecké armády. V roce 1956 se Tibeťané vzbouřili proti čínské nadvládě a o 3 roky později se povstání přeneslo do Lhasy. Čínská lidová republika se rozhodla pro násilné potlačení povstání a čínské vojenské jednotky při něm zabily více než 85 000 obyvatel Tibetu. Dalajláma musel uprchnout ze země a mnoho tisíc obyvatel Tibetu uprchlo do okolních zemí, čímž vytvořili tibetský exil, který trvá dodnes a doposud zahrnuje více než 70 000 osob, přestože jejich počet postupně klesá.

Zelení odmítají vojenskou anexi Tibetu i následně podepsané dohody v Pekingu, které ji legitimizovaly a pomohly vyvolat dojem, že se Tibet stal součástí Čínské lidové republiky dobrovolně.

Zelení nesouhlasí s postupem Čínské lidové republiky během Tibetského národního povstání a jsou přesvědčeni, že povstání bylo legitimní odpovědí na vojenskou okupaci Tibetu a následné represálie vůči jeho domorodým obyvatelům.

Současná situace v Tibetu je pomalou genocidou a likvidací kulturní identity jeho původních obyvatel, kteří jsou nuceni žít pod komunistickou nadvládou a je jim nekompromisně vnucována čínská kulturní uniformita,“ říká Bronislav Tomek, vedoucí Odborné sekce pro lidská práva Strany zelených.

Zelení odmítají nároky Čínské lidové republiky na Tchaj-wan a upozorňují, že i obyvatelé Tchaj wanu by měli mít možnost se svobodně rozhodnout, zda se připojí k Čínské lidové republice nebo zůstanou občany Čínské republiky.

Zelení v dnešní den tradičně vyvěšují vlajky Tibetu. Podporují demonstraci Hlas Tibetu před ambasádou Čínské lidové republiky a vyzývají všechny demokratické strany v České republice k solidaritě s Tibetem.

Obě velkoplošné tibetské vlajky bohužel zůstaly letos v Praze 4 ve skladu. A na staré radnici nevisí ani ta malá. Zbabělost ODS, TOP 09 a přeběhlíka Svobody z KDU-ČSL bohužel nezná mezí. Dneska se místo symbolické poklony úsilí Tibeťanů o svobodu poklonili koaličnímu ANu a Babišovi,“ uzavírá Petr Štěpánek, zastupitel Strany zelených v Praze 4.