13. 3. 2020

Okupace Tibetu započala však již v roce 1950 vojenskou anexí Tibetu vojsky Čínské lidové osvobozenecké armády. V roce 1956 se Tibeťané vzbouřili proti čínské nadvládě, o 3 roky později se povstání přeneslo do Lhasy a 10. března 1959 vypuklo Tibetské národní povstání známé také jako povstání ve Lhase. Čínská lidová republika se rozhodla pro násilné potlačení povstání a čínské vojenské jednotky při něm zabily více než 85 000 obyvatel Tibetu. Dalajláma musel uprchnout ze země a mnoho tisíc obyvatel Tibetu uprchlo do okolních zemí, čímž vytvořili tibetský exil, který trvá dodnes a doposud zahrnuje více než 70 000 osob, přestože jejich počet postupně klesá. Pro Zelené je skutečným reprezentantem svobodné vůle obyvatel Tibetu Tändzin Gjamccho, 14. tibetský dalajláma a Ústřední tibetská správa sídlící v exilu.

Zelení odmítají vojenskou anexi Tibetu i následně podepsané dohody v Pekingu, které ji legitimizovaly a pomohly vyvolat dojem, že se Tibet stal součástí Čínské lidové republiky dobrovolně.

Zelení nesouhlasí s postupem Čínské lidové republiky během Tibetského národního povstání a jsou přesvědčeni, že povstání bylo legitimní odpovědí na vojenskou okupaci Tibetu a následné represálie vůči jeho domorodým obyvatelům.

Současná situace v Tibetu je pomalou genocidou a likvidací kulturní identity jeho původních obyvatel, kteří jsou nuceni žít pod komunistickou nadvládou, a je jim nekompromisně vnucována čínská kulturní uniformita,“ říká Bronislav Tomek, vedoucí Odborné sekce pro lidská práva Strany zelených.

Zelení odmítají nároky Čínské lidové republiky na Tchaj-wan a upozorňují, že i obyvatelé Tchaj-wanu by měli mít možnost se svobodně rozhodnout, zda se připojí k Čínské lidové republice, anebo zůstanou občany Čínské republiky.

Čínská lidová republika nereprezentuje celou Čínu a Tibet už vůbec ne.“ dodává Bronislav Tomek, vedoucí Odborné sekce pro lidská práva Strany zelených.

Zelení 10. března tradičně vyvěšují vlajky Tibetu. Podporují demonstraci Hlas Tibetu před ambasádou Čínské lidové republiky a vyzývají všechny demokratické strany v České republice k solidaritě s Tibetem.

Obě velkoplošné tibetské vlajky bohužel zůstaly letos v Praze 4 ve skladu. A na staré radnici nevisí ani ta malá. Zbabělost ODS, TOP 09 a přeběhlíka Svobody z KDU-ČSL bohužel nezná mezí. Dneska se místo symbolické poklony úsilí Tibeťanů o svobodu poklonili koaličnímu ANu a Babišovi,“ uzavírá Petr Štěpánek, zastupitel Strany zelených v Praze 4.