12. 9. 2016

Ve světle čerstvě dohodnutého příměří v Sýrii Strana zelených upozorňuje na to, že útoky ruského letectva a syrské armády míří v Sýrii opakovaně na civilní cíle a že se při nich používají zakázané zbraně, a vyzývá českou vládu k jasné reakci. Mezinárodní lidskoprávní organizace hovoří o jedněch z nejhorších válečných zločinů posledních desetiletí, které si vyžádaly již více než dva tisíce civilních obětí. Strana zelených tento vojenský zásah v Sýrii ostře odsuzuje a volá po nápravě.

“Jako lékařka i jako politička odmítám útoky na kolegy zdravotníky, ty dobrovolné i ty z respektované organizace „Lékaři bez hranic“, kteří jsou často terčem agresivních útoků. Samozřejmě zároveň odsuzuji surové útoky na všechny ostatní trpící: ženy, děti i bezbranné muže, kteří jsou nevinnými oběťmi tohoto dlouhotrvajícího konfliktu,” zdůrazňuje první místopředsedkyně Strany zelených Irena Moudrá Wünschová.

“Eskalace konfliktu v Sýrii takovýmito útoky na civilní cíle evidentně nemůže vést k uklidnění tamní občanské války. Naopak je zdrojem dalšího utrpení tamních lidí, a nutí další lidi prchat před válkou do okolních zemí a do Evropy. Je v zájmu těchto lidí i v zájmu naší země, aby v Sýrii byl obnoven mír a respekt k mezinárodnímu právu,” dodává místopředseda Strany zelených Petr Kutílek.

Ruská armáda, která do konfliktu vstoupila pod záminkou boje proti tzv. Islámskému státu, v Sýrii pro své útoky používá zakázané zbraně jako kazetovou munici, zakázanou konvencí OSN, zápalné (termobarické) bomby, existuje podezření na užití fosforových bomb. Útoky jsou dlouhodobě vedeny na civilní cíle, hustě obydlené oblasti, školy, nemocnice, humanitární konvoje či zdroje vody a potravin. Letecké útoky jsou cíleny na humanitární pracovníky, tzv. bílé přilby, kteří riskují svoje životy, když se obětavě jako dobrovolníci vydávají ihned po bombardování do trosek a ruin bombardovaných staveb. Počet civilních obětí ruských útoků již podle Syrské sítě pro lidská práva (SNHR) přesáhl počet obětí tzv. Islámského státu v Sýrii. Syrská armáda loajální prezidentu Asadovi je podezřelá z opakovaného použití chloru a dalších chemických zbraní.

Strana zelených vyzývá českou vládu, jmenovitě premiéra Sobotku a ministra zahraničí Zaorálka, aby v souvislosti s čerstvým příměřím usilovali o to, aby se proměnilo v ukončení občanské války a trvalé mírové a demokratické řešení krize v Sýrii. Zároveň musí požadovat, aby byly mezinárodně ověřeny zprávy o použití zakázaných zbraní v dosavadních fázích konfliktu a osoby odpovědné za válečné zločiny vedeny ke spravedlnosti.