10. 11. 2015

Senátor Václav Láska (SZ) navrhne na středečním jednání Senátu několik pozměňovacích návrhů k zákonu o azylu. Podle Láskových návrhů by cizinci neměli platit poplatky za pobyt v detenčním zařízení. Nově by také mělo být omezeno zajišťování rodin s nezletilými dětmi. Ty by mohly být do detenčních zařízení umístěny jen v krajních případech, navíc by mohly být zadržovány jen v zařízeních, která jsou pro rodiny s dětmi určeny.

Od poplatků za pobyt v detenčním zařízení by měli být osvobozeni ti cizinci, kteří jsou zadrženi proto, aby byli předáni do jiného státu, ve kterém se bude rozhodovat o udělení azylu či mezinárodní ochrany.

„Zpoplatňování pobytu v detenčních zařízeních bylo v poslední době velmi kritizováno, neboť ČR touto praxí připravila mnoho cizinců-uprchlíků o veškeré jejich úspory. Navíc podmínky, které v detenčních zařízeních vládly, byly mnohdy tak špatné, že zpoplatňování tohoto pobytu bylo vnímáno jako zcela nepřiměřené,” uvádí v odůvodnění pozměňovacího návrhu senátor Láska.

Omezit by se mělo rovněž umisťování rodin do detenčních zařízení. Rodiny by navíc podle pozměňovacího návrhu mohly být umístěny výhradně do zařízení, která jsou pro rodiny s dětmi určeny.

“Současná praxe automatického zajišťování rodin s nezletilými dětmi je v rozporu s mezinárodními závazky, kterými je ČR vázána. Umísťování rodin s dětmi do detenčních zařízení má nejzávažnější dopady právě na nezletilé děti, které může zásadním způsobem traumatizovat a na jejichž vývoji a psychickém stavu může zanechat vážné krátkodobé i dlouhodobé následky. Česká republika je za tuto praxi dlouhodobě kritizována a je opakovaně vyzývána k jejímu ukončení,” píše Láska v odůvodnění návrhu.

Kromě toho navrhuje Láska zkrátit správní lhůtu pro vydání rozhodnutí o mezinárodní ochraně ze šesti na tři měsíce a zlepšit podmínky cizinců v detenčních zařízeních tak, aby měli možnost dostávat neomezeně balíčky s potravinami, knihami a věcmi osobní potřeby (nyní mají nárok na 1x týdně na balíček o hmotnosti 5 kg), mohli přijímat návštěvy a utrácet vlastní peníze (nyní si mohou 1x týdně nakoupit zboží za 300 Kč).

Strana zelených na situaci v detenčních zařízeních i praxi Ministerstva vnitra dlouhodobě upozorňuje a požaduje urychlené řešení napříč resorty.

Jenda Žáček
tiskový mluvčí Strany zelených